5 kérdés amit fel kell tenned magadnak, mielőtt hirdetésszöveget írsz

5 kérdés amit fel kell tenned magadnak, mielőtt hirdetésszöveget írsz

copywriting hirdetés hirdetésszöveg marketing szövegírás vevőszerzés Apr 04, 2024

Mint vállalkozó, tudom, hogy a szövegírás sokszor kihívást jelenthet. Nem csak arról van szó, hogy eladj egy terméket vagy szolgáltatást, hanem arról is, hogy kommunikáld a márkád értékeit. Amikor a vállalkozásod sikeréért írsz, minden szó számít.

Nem pakolhatod csak úgy egymás után a szavakat lesz ami lesz alapon.  Néhány egyszerű kulcskérdés megválaszolásával sokkal hatékonyabbá teheted a munkád, és vevőcsalogatóbb szövegeket tudsz alkotni.

1. Ki a célcsoportom?

Állj meg egyszer egy bolt előtt és nézelődj egy kicsit. Kik jönnek, kik mennek a bolt körül. Próbáld elképzelni, hogy vajon a belépő személynek el tudnád-e adni a terméked vagy a szolgáltatásod? Hiszen mindannyian különbözőek: diákok, üzletemberek, turisták, családanyák. 

Mint vállalkozó, tisztában kell lenned azzal, kik azok az emberek, akiket a leginkább meg szeretnél szólítani. Fontos megérteni, hogy milyen problémáik vannak, és hogyan segíthet nekik az amit kínálsz. Például, ha egy helyi kézműves sörözőt nyitnál, a célcsoportod lehet a sörkedvelő fiatal felnőttek, akik különleges ízeket keresnek. De ha Te marketing szolgáltatásokat szeretnél nyújtani kisvállalkozóknak, akkor bizony más piacot kell megszólítanod, nem egy frissen anyává vált fiatal nőt.

A célcsoportod meghatározása alapvetően befolyásolja a szöveg stílusát, hangnemét és tartalmát. Ez a kommunikáció alapja.

2. Mi a szövegem célja?


"Ha nem tudod, hova mész, valószínűleg máshova fogsz érni." Ez a gondolat vezéreljen, amikor meghatározod a hirdetésed célját. Akár egy termék eladásáról, akár egy esemény népszerűsítéséről van szó, a cél világos meghatározása nélkülözhetetlen.

A célod lehet, hogy növeld az eladásokat, informálj egy új szolgáltatásról, vagy egyszerűen csak növeld a márkatudatosságot. Minden szövegnek más a célja, és ennek megfelelően kell megírni.

3. Hogyan különböztethetem meg a szövegem másoktól?

A piac tele van folyamatosan érkező üzenetekkel és hirdetésekkel. Fontos, hogy a te szöveged kiemelkedjen a tömegből. Gondolj arra, mi teszi egyedivé a termékedet vagy szolgáltatásodat. Használj egyedi szófordulatokat, érzelmi elemeket, és olyan megközelítést, ami megkülönbözteti a márkádat. Emlékszem, amikor egy helyi kávézó számára írtam szöveget, a hangsúlyt a kézzel készített süteményeikre és a barátságos közösségi hangulatra helyeztem. Ezáltal a kávézó egyedi jellege került előtérbe, ami megkülönböztette őket a versenytársaiktól, hiszen itt nem csak gyorsan áthalad az ember, hanem egy közösség részévé válik. 

4. Milyen értéket nyújt a szövegem?

A szövegnek értéket kell képviselnie az olvasók számára. Ez nem csak a termék vagy szolgáltatás funkcióinak bemutatását jelenti, hanem azt is, hogy az olvasó hogyan profitálhat belőle. Amikor a saját vállalkozásom számára írom a szövegeket, arra törekszem, hogy bemutassam, hogyan teszi könnyebbé, szebbé vagy érdekesebbé a meggyőző szövegírás az ügyfeleim életét.

A szövegednek meg kell mutatnia, hogy érted az ügyfeleid igényeit és képes vagy megoldást nyújtani a problémáikra.

5. Hogyan ösztönözhetem az olvasót a cselekvésre?

Végül, de nem utolsósorban, fontos, hogy a szöveg ösztönözzön valamilyen cselekvésre. Használj hatékony felhívásokat a cselekvésre (CTA), amelyek világosan kommunikálják, mit szeretnél, hogy az olvasó tegyen. Ez lehet egy vásárlás, egy regisztráció, vagy akár egy weboldal meglátogatása. A cél, hogy az olvasó ne csak olvassa, hanem cselekedjen is a szöveged alapján. 

Ezek a kérdések segítenek abban, hogy értékes, célzott és hatékony hirdetési szöveget írj a vállalkozásod számára. Az alapszabály kőbe vésett: a szövegírás nem csak az információ átadása; hanem lehetőség arra, hogy megmutasd, mennyire ismered a célközönségedet, a problémáikat, és hogy képes vagy kommunikálni a márkád egyediségét.Légy kreatív, légy hiteles, és mindenekfelett: légy önmagad!