szövegírás chatgpt

Piacképes a szövegíró szakma 2024-ben?

chatgpt copywriting tartalommarketing Mar 13, 2024

A chatGpt és a szövegírók munkájának kapcsolata

 

Tavaly ilyenkor, amikor a chatGPT berobbant a mindennnapjainkba, kétségbeesve ültem a számítógépemen előtt. Tudtam, hogy új fejezet nyílik a tartalomgyártásban, de közben valahol mélyen ott motoszkált bennem a kérdés: 

"Vajon megmarad a szövegírók munkája? Az én munkám?"

Hadd legyek őszinte veled: ez a kérdés nem csak a szakma tagjai számára fontos.

Ebben a zűrzavaros digitális világban, ahol mindenki megpróbálja túlkiabálni a másikat, és már a csapból is a chatGPT által generált tartalmak ömlenek ránk, a minőségi tartalomra egyre inkább kiéhezünk.

Az olvasók értékelik az érdeklődést felkeltő tartalmat- mostanában jobban mint valaha-, és ezt a vállalkozások is tudják (legalábbis azok, akik nem elégszenek meg a tucatléttel…).

Ők maguk is éhesen vágyakoznak olyan tartalmakra, amik megragadják a figyelmet, érzelmeket váltanak ki, és közel hozzák őket a közönségükhöz. Amelyek nem csak informálják, hanem meg is győzik őket a kínált termékről/szolgáltatásról. 

 

És itt jön a képbe a szövegírók annyira fontos szerepe!

 

Mi vagyunk azok, akik életre keltjük az üzeneteket, akik átadunk egy történetet vagy egy érzést a legépelt karaktereken keresztül!

Teljesen mindegy, milyen szektorról van szó, az olvasók, a POTENCIÁLIS VÁSÁRLÓK igenis igénylik a valóban meggyőző, érdeklődést felkeltő tartalmakat, hogy kapcsolatba léphessenek közönségükkel. És ez a minőségi tartalom iránti igény egyre csak nő-és nőni fog a jövőben!

 

Nem túlzás kijelenteni: mi, szövegírók/ copywriterek vagyunk a digitális világ jolly jokerei! 

Mert bárhová is nézel, ahol tartalom van, ott vagyunk mi is:

weboldalakon, blogokon, közösségi médiában - mindenhol, ahol szavak kellenek, oda kellen(é)ek szövegírók is!

 

A piaci igények változása azonban tőlünk, copywriterektől is igényel egyfajta alkalmazkodást, hiszen folyamatosan újabb és újabb játékszabályok születnek. 

 

A mesterséges intelligencia és a különböző automatizálási eszközök térnyerése azt jelenti, hogy nem csak kreatívnak, de technológiailag is tudatosnak kell lennünk. Úgy kell ismernünk a neuromarketing trükköket, mint a tenyerünket, és lépést kell tartanunk a digitális marketing trendjeivel, eszközeivel, köztük az AI rendszerekkel is.

Ez nem azt jelenti, hogy robotokká kell válnunk! Sőt, épp ellenkezőleg! 

 

Miért használd a chatGpt-t?

A chatGPT és társai képesek lenyűgöző gyorsasággal és hatékonysággal generálni szövegeket, amelyek a SEO szempontjából is tökéletesek, szépen formázottak, jól felépítettek. Tökéletes tartalmak a social média felületekre, és akár néhány kattintással be is időzíthetőek.

Viszont, ha teljes mértékben csak rájuk hagyatkozunk, könnyen elveszíthetjük azt, ami igazán megkülönböztet minket: AZ EMBERI OLDALT

Hiszen az igazi varázslat valójában csak az emberi kreativitásban rejlik!

 

A szövegek, amelyek igazán megfognak és magukkal ragadnak azok, amelyek mögött egy emberi lélek, egy érzelem, egy fő gondolat rejlik. 

Nem csak statisztikailag összerakott szóhalmazok, hanem érzelmekkel átszőtt történetek, reflexiók, melyek mögött ott van egy valódi ember, akivel kapcsolódni lehet. 

 

Gondolj csak bele:

amikor egy szöveget olvasva valóban kapcsolódsz ahhoz, amiről szól, az nem véletlen!

Az érzelmek, amiket átélünk, az a bizonyos "valami", ami megfog és magával ragad, az nem jön csak úgy magától. 

 

Ez az emberi érintés műve, és ez hiányzik az AI által generált tartalomból. 

Az érzelmek átadása, amitől rezonálnak velünk a szavak, csak és kizárólag az emberi kreativitás és empátia révén lehetséges!

 

Ezért hiszem-sőt nem is hiszem, hanem tudom!-, hogy a szövegírás iránti kereslet erős marad. Mert a sok robot által generált értékesítési szöveg mellett a személyes márkák csak úgy tudnak érvényesülni, ha használják azt, amit csak egy emberi lény tud: az érzelmeket. 

 

A szövegíró szakma kihívásai a ChatGpt térhódításával

 

Azonban én sem vagyok vak, és bizony látom, hogy a terület azért nem mentes a kihívásoktól. A szabadúszó platformok elterjedése növelte a versenyt, és a minőségi tartalom gyors előállításának nyomása hatalmas súlyt rak a szövegírók vállára. 

 

De tudod mit? 

Ezek a kihívások nem falak, hanem inkább kapuk, melyeken áthaladva kitűnhetünk a tömegből:

a specializálódás a niche területeken, az adatelemzés alkalmazása a tartalomstratégiában, és egyedi írási stílusunk fejlesztése mind-mind olyan eszközök, amelyek segíthetnek nekünk, szövegíróknak, hogy kilépjünk a tömegből.

 

Tehát, ha te is épp szövegíró vagy, vagy éppen azon gondolkodsz, hogy ebbe az irányba indulnál, akkor bátorítalak:

van helyed és szereped ebben a digitális ökoszisztémában!

 

Használd bátran az AI-t, mint eszközt, de ne felejtsd el, hogy a varázslat akkor történik, amikor a saját érzéseidet, gondolataidat és egyediségedet öntöd szavakba. 

Csak így tudsz olyan tartalmat létrehozni, ami nemcsak informál, hanem valóban érinti is az olvasót, és hát ez a meggyőzés fő ereje, nem? 

 

A szövegíró szakma rendkívül piacképes marad, amíg mi, az írók, képesek vagyunk megtartani és továbbfejleszteni ezt a képességünket. Az iparági trendekkel való lépéstartás, a folyamatos tanulás és a változó tájhoz való alkalmazkodás lehetőségeket rejtenek számunkra, hogy ne csupán túléljünk, hanem virágozzunk is ebben a dinamikus környezetben.

 

A chatGpt térhódítása nem a szövegíró szakma végét jelenti, hanem új lehetőségek kezdetét hozza el számunkra.

 

Ha képes vagy tartani a lépést, akkor hidd el, neked is van helyed benne! 

És ezt nem csak úgy mondom, hanem nap mint nap tapasztalom: annyi ügyfélmegkeresés érkezik, hogy a mini ügynökségemben a két szövegíró társammal hónapokra előre be vagyunk táblázva. 

 

Szeretnél hát Te is copywriter lenni?

Iratkozz fel a hírlevelemre, mert egy nagy meglepetéssel készülök:

https://www.copywritingakademia.hu/hirlevel